Ünnepi film- és borajánló

 

Szerintünk mindannyiunk számára ismerős az az érzés, amikor Karácsony este az egész napos zabálás után lehuppanunk a kanapéra, megcsodáljuk a fenyőfa fényeit, betakarjuk magunkat egy pihe-puha takaróba és távirányítóval a kezünkben azon morfondírozunk, hogy “de mit igyunk?”. Ebben segítünk most Nektek, klasszikus és kevésbé megszokott ünnepi filmekhez válogattunk jobbnál jobb borokat.

Elkezdődött az advent, az ünnepi időszak, amikor megengedhetjük magunknak, hogy kicsit nyugodtabbak, lassabbak legyünk, kipihenjük az év fáradalmait. Bár a Karácsony alapvetően nem a filmekről, tévézésről szól, mindig jól esik leülni a párunkkal, családunkkal  megnézni egy cuki vagy éppen egyáltalán nem cuki filmet. Mi sem tehetné tökéletesebbé ezeket az estéket, mint egy finom ital, így most a filmek mellé borokat is ajánlunk, hogy valóban emlékezetesen teljenek ezek a meghitt, hangulatos, decemberi esték. 

A cukormázas, mézeskalács illatú gyertya rajongóknak és azoknak a hardcore Karácsony mániásoknak, akik kizárólag csúnya pulcsiban és télapós zokniban érzik jól magukat mi mást is ajánlhatnánk, mint az igazi klasszikusokat. Reszkessetek betörők, Igazából szerelem, Harry Potter maraton - bármelyik is a nagy kedvenc, nyissunk ki mellé egy palack bort, szintén a klasszikusok közül válogatva; a Mátra Irsai Olivér, a Kékfrankos  Cabernet Franc vagy a 1014 Sauvignon Blanc mind tökéletes párja lehet ezeknek a megunhatatlan karácsonyi filmeknek. 

Ha igazi Grincs módjára utáljuk az egész felhajtást és legszívesebben kivonnánk magunkat a karácsonyi forgalomból, nézzünk meg valami őrült Tarantino filmet (pl. Alkonyattól-pirkadatig 1-2.). Ha pedig végképp elegünk lenne a fadíszítésből és a csili-vili ajándékokból, indítsuk el a Kill Bill első részét, vegyünk elő egy tábla étcsokit (nem, semmiképp se abból, amit a Mikulás hozott) és nyissunk ki mellé egy isteni, testes vörösbort, hogy még véletlenül se kelljen a Karácsonnyal (és a családdal) foglalkozni. A Sárhegy Kékfrankosánál egyszerűen nincs jobb!

Amikor az egész család végig nézte a létező összes karácsonyi mesét és kívülről tudják a Charlie és a csokigyár, a Shrek, valamint a Jégkorszak összes sorát, amikor végre mindenki kibékült mindenkivel és ágyba került, akkor szülőként nincs is jobb annál, mint egy pohár finom, illatos borral koccintani - végre kettesben, amihez nem is ajánlhatnánk mást, mint a 1014 Chardonnay-t vagy az édes ízek kedvelőinek a 1014 Traminit. 

Szerelmes, bekuckózós, összebújós Karácsonyozáshoz nem maradhat ki a P.S. I love you, a Szerelmünk lapjai vagy a Holiday c. film sem, de érdemes bekészíteni valami pasis mozit is (pl. Guy Ritchie Blöff-jét vagy valami Marvel-t), hogy szívünk választottja másnap is velünk akarjon mozizni 😉 A romantikus estéhez Mátra Muscat Ottonel-t vagy Kékfrankos Rosé-t ajánlunk. 

Természetesen kihagyhatatlanok az igazi csajos filmek is, amikre ilyenkor időt lehet szánni és tényleg barátnőkkel érdemes megnézni; ilyen pl. az Amélie csodálatos élete vagy néhány “retro” klasszikus, mint a Bajos csajok vagy a Dr. Szöszi, de bármikor bedobhatók olyan titkos favorit sorozatok is, mint amilyen a Beverly Hills 90210 vagy a Grace klinika. A filmekre való hangolódáshoz vagy a hajnalig tartó sorozatnézés előtt szuper program a közös forralt bor készítés, amihez az ízlésünknek megfelelően válasszunk kedvenc Dubicz boraink közül, hiszen a fehér, a rosé és a vörösbor is tökéletes forralt bor alapanyag. 

Akármelyik filmre is esik a választásotok, nézzétek szét megújult webshopunkban, hogy megtaláljátok az aznapi mozihoz tökéletesen harmonizáló bort - most akár extra kedvezménnyel 😉