A 2023-as évben tapasztalható időjárási végletek sok borász munkáját megnehezítették a szüret kapcsán, de örömmel jelentjük, hogy a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok új évjárata kiválónak ígérkezik.

Bár a 18–19. században a szüret időpontját még általában valamilyen jeles naphoz kötötték hazánkban - Szent Mihálytól (szeptember 29) Simon-Júdás (október 28) napjáig zajlottak a munkák –, ma már sok helyen előbb szüretelnek. Ez nagyban függ attól is, milyen bort akarunk készíteni, de például az időjárás és a borász döntése is jelentős szerepet játszik benne.

Nálunk, a Dubicz Borászatban is zajlanak már a munkálatok: azt is látjuk, mi minden befolyásolta az idei termést, és mire számíthatunk a szőlő mennyiségét, minőségét tekintve.

Milyen lesz a 2023-as évjárat?

Ha egy szóval kellene jellemeznünk, szívünk szerint azt mondanánk, hogy nehéz. Mert óriási peronoszpóra nyomás volt, a térségben sok szőlő elment, a maradékot pedig egy késői lisztharmat fertőzés is megtizedelte. Ennek hátterében a tavaszi esőzések állnak: rengeteg csapadékot kapott a szőlő, ami a fenti megbetegedéseknek kedvez.

Ennek ellenére nincs ok aggodalomra: idén is lesz Dubicz-bor, méghozzá nem is akármilyen! Borászatunkban kiváló mennyiségű és minőségű szőlő szüreteltünk, amit a szakmai tudás mellett annak az odafigyelésnek és szeretetnek is köszönhetünk, amellyel a földek, a szőlő és a bor felé fordulunk.

A 2023-as év első Dubicz-bora

Első borunk, ahogy minden évben, úgy idén is az Irsai Olivér lesz. Ebből több mint 2000 mázsát sikerült betakarítanunk, ami az idei évjárat Irsai boralapja. Szóval túlzás nélkül mondhatjuk, hogy bőven lesz Irsai Olivér, ennek az ízletes borfajtának a rajongói közül senki sem marad szomjas!

Összességben elmondhatjuk tehát, hogy a tavalyit idén (a körülmények ellenére) egy újabb szuper évjárat követi majd, és lassan elérkezik a szüreti mulatságok ideje is, amit idén is több helyen élvezhetsz országszerte. Mulass, ünnepelj, hangolódj az őszre – a közelgő izgalmakra és ünnepekre pedig hamarosan, Márton nap táján már újborainkkal is koccinthatsz!