Ha a társaságban röpködnek a borászati kifejezések, ne érezd magad kívülállónak, inkább dobj be te is egyet-kettőt: az alábbi lista ebben is segíthet.

Akár borkóstolóra vagy borvacsorára mész, akár baráti társasággal töltesz el egy kellemes estét a kedvenc italaitokat kortyolgatva, mindenképp jól jöhet, ha ismersz néhány borászati szakkifejezést. Ezzel most nem arra akarunk biztatni, hogy tanulj be egy kézikönyvet, inkább segíteni szeretnénk, hogy gyorsan és egyszerűen elsajátíts néhány dolgot. Ezért, korábbi összeállításunk után, amelyben már röviden kifejtettük a dekantálás, ászokolás, fermentáció, törköly, seprő és cuvée jelentését, most néhány újabb borászati kifejezést is hozzáadunk a listádhoz. Ne félj, az egész nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik!

10 borászati kifejezés, amelyeket jó, ha ismersz

1. Tannin: más néven csersav, a vörösborok fontos összetevője. A szőlő héjában és a magjában található meg ez a vegyület, és kicsit kesernyés, összehúzódó hatást vált ki a szádban. Ha ez nem túl tolakodó, az kifejezetten izgalmas!

2. Sommelier: magyarra leginkább borszakértőként fordíthatod, de tény, hogy a sommelier szebben cseng. Összetett, szép hivatás, melyről itt részletesebben is írtunk.

3. Oxidatív bor: A levegő jelenlétében érlelt borokat soroljuk ide, mint például az aszú. Ezeknek a boroknak az élettartama általában hosszabb a reduktív borokénál, viszont kevesebb lehet bennük az eredeti gyümölcsösség.

4. Reduktív bor: A levegő kizárásával, többnyire acélhordóban érlelt, üde, gyümölcsös borokat soroljuk ide.

5. Fajtajelleg: A bort adó szőlőfajtára jellemző illatokat, ízeket jelöli

6. Buké: Bár a magyar nyelvben nem mindig pozitív a hangzása (gondolj csak arra, amikor valaki azt mondja, hogy „ennek aztán van egy bukéja”), borok esetén a palackos érlelés során kialakuló összetett illat- és ízhatásra mondják. Használd óvatosan, mert viszonylag kevés bornál lehet jól alkalmazni. De ha egy borvacsorán a sommelier bedobja a kifejezést, most már tudod, mit jelent pontosan.

7. Nyári bor: Talán te is észrevetted már magadon, hogy évszakonként változik, mit iszol szívesebben. A nyári hónapokhoz leginkább illő borokat például nyári boroknak nevezzük.

8. Dűlőválogatás: Egyetlen dűlőről (1 hektártól 100 hektárig terjedő terület) származó bor.

9. Üres korty: Nincs karaktere a bornak, nem érzel benne savakat, gyümölcsösséget, testességet, stb.. Ha a kóstolt italod szerinted jellegtelen, vagy még egyszerűbben fogalmazva totál semmilyen, nyugodtan használhatod ezt a kevésbé bántó kifejezést.

10. Hosszú lecsengés: Akár ennek az ellentéteként is emlegethetnénk a hosszú lecsengést. Ez azoknak az ízeknek és érzeteknek az összefoglaló neve, amelyek a kóstolás után a szádban maradnak. Ha ezek szép lassan halványulnak el, az általában kiváló minőségre utal.

Az elmélet már megvan, és ha a gyakorlatban is szeretnéd kamatoztatni, vagyis a most megtanult kifejezéseket szívesen bevetnéd valamikor, szervezz borkóstolót otthonra – hogy kedvenc Dubicz boraid se hiányozzanak, nézz körül webshopunkban, tárazz be kedvenceidből és csapj le a legjobb ajánlatainkra!