Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Jelmezes buli a városban, pizsama party, munkahelyi tavasz ünnepség vagy elegáns bál? Esetleg otthon maradnál és áthívnád a barátokat egy lightos társasozós házibuliba? Mindegy, mivel és hogyan töltöd az idei farsangot, mi most néhány ötlettel segítünk, hogy dobd fel a bulit - természetesen boros koktélokkal.
A vízkereszttől (január 6-tól) hamvazószerdáig, azaz a húsvéti böjt kezdetéig tartó időszakot világszerte jelmezes, álarcos felvonulással, bállal, tánccal ünneplik az emberek. Ezekhez a farsangi napokhoz a szórakozáson túl az evés-ivás is hozzátartozik; bőséges ételek, édességek és jóféle borok kerülnek az asztalra. A hagyományok szerint a farsang a tél és a tavasz szimbolikus küzdelmének ideje is egyben, ezért lett szokás, hogy valamilyen ijesztő alak szerepébe bújva, jelmezbe öltözve űzzük el a telet (ezen hiedelmen alapszik például a mohácsi busójárás is).
A magyar tradíciók szerint az ünnepi asztal mindig bőségesen terített, elsősorban disznóhússal, káposztával, kocsonyával, fánkkal és borral. Jellemzően ilyenkor tartották régen a disznótort is, ahol rendszerint pálinkával vagy forralt borral koccintottak a malac egészségére. A farsangi mulatságokon gyakran ittak bólét, puncsot, az elegáns bálokon pedig annyi pezsgő fogyott, amennyi csak rendelkezésre állt.
Ha bólét most nem is, de finomabbnál finomabb boros koktélokat annál szívesebben ajánlunk a februári, farsangi időszakra - csak, hogy minél messzebbre űzzük ezt a hosszú, szürke, hideg telet.
1. Karibi puncs koktél
3 cl fehér rumot összekeverünk ugyanennyi barack likőrrel, hozzáadunk 1,5 dl narancslevet, majd felöntjük az egészet vörösborral és végül jéggel, friss szőlővel díszítjük. A tökéletesen harmonikus ízvilág eléréséhez használjunk hozzá 1014 Kékfrankos-Cabernet Franc-ot. 🧉
2. Red Sangria
A szintén vörösbor alapú, gyümölcsös koktél nem csak a forró nyári napokon, hanem a hideg téli estéken is remek választás lehet, mivel szezonális gyümölcsökkel kiválóan kombinálható. Kis narancslikőrrel vagy brandy-vel, naranccsal, lime-mal, citrommal vagy még inkább szederrel, eperrel, málnával és jéggel szuper kísérője lehet bármilyen, tipikus farsangi ételnek. Semmi sem passzol hozzá jobban, mint a piros bogyós gyümölcsös illatú, karakteres Mátra Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée. 🍷
3. Aperol Zsizsi
Az általunk elnevezett, egyébként leginkább az Aperol Spritz-re hajazó koktél garantáltan mindenki kedvence lesz majd a buliban. Nincs más dolgunk, mint egy nagyobb boros poharat megtölteni jéggel, ráönteni kb. 1 dl Dubicz Zsizsit, majd ugyanennyi Aperolt, végül hozzáadni egy nagyon kevés szódát és a pohár tetejét narancskarikával díszíteni. Mi egyszerűen imádjuk! 🥂
4. Daiquiri Rosé
A rosé évszaktól függően szuper választás lehet, de ha egy kicsit “téliesíteni” szeretnénk, készítsünk belőle Daiquiri-t. Egy shakerben rázzunk össze 1 dl száraz rosé bort, fél dl fehér rumot, friss lime levét és adjunk hozzá a rummal megfelelő mennyiségű cukorszirupot is. Díszítsük némi jéggel és lime szelettel, majd jóízűen fogyasszuk el. Mi 1014 Cabernet Sauvignon Rosé-val ajánljuk, de azzal nagyon! 🍹
5. Star Gazer
Ha boros koktél, akkor nem szabad megfeledkeznünk az édes ízek kedvelőiről sem. Elsősorban nekik ajánljuk ezt a különleges italt; 1 dl félédes vagy édes fehérbort összekeverünk 30 ml sötét rummal, 10 ml vanília kivonattal és ugyanennyi ananászlével - az eredmény önmagáért beszél. Válasszatok hozzá Mátra Muscat Ottonel-t, nem fogjátok megbánni! 💛
Természetesen a fentieken túl számos boros koktéllal lehet még kísérletezni, melyeknek csak a fantáziánk szabhat határt. Mindig érdemes a készülő ételeket is átgondolni és azokhoz választani az italokat, borokat - méghozzá honnan máshonnan, mint a Dubicz webshop-ból!