Elbúcsúzott a nyár, de szomorúságra semmi ok, hiszen az ősz is tartogat bőségesen élményeket, napsütést, és finom ízeket. A borászatokban megkezdődött az év egyik legfontosabb és legizgalmasabb eseménye, a szüret, ami pedig azt is jelenti, hogy itt van a szőlő szezonja. Érdemes ebből a rendkívül egészséges gyümölcsből minél frissebben és minél többet szemezgetni, de akár az ételeinkbe is „belecsempészhetjük” ezt a finom alapanyagot. Sőt, bátran tölthetünk mellé egy pohár bort is!

Antipastik és sajtok mellé zseniális!

Léteznek olyan nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek, amelyekhez – egyszerűségük ellenére – remekül párosíthatók borok, azonban ha se főzni, se az előkészületekkel bíbelődni nincs kedvünk és időnk, egyszerűen dobjunk össze egy antipasti- vagy sajttálat! A hozzávalókat – olívabogyó, sonka, szalámi, kolbász, sajtok, aszalt paradicsom, articsókaszív stb. – készen beszerezhetjük, viszont semmiképpen ne felejtsük le a tálról a zamatos fehér- és/vagy kékszőlőszemeket sem, remek kísérői ezeknek a falatoknak. Már csak ropogós baguette-re, valamint borra lesz szükségünk, és máris készen van egy csodás vacsora vagy vendégváró tál, amelyhez válasszunk könnyedebb, finom savú, de karakteres borokat, mint amilyen például 1014 prémium sorozatunk elegáns Szürkebarát tétele.

Kecskesajtos salátához is mennyei!

A legtöbb salátának az az előnye, hogy egyáltalán nem kell hosszú ideig a konyhában tenni-venni, egy kecskesajtos salátának pedig tényleg pár perc az elkészítési ideje. Csupán különféle salátalevelekre (rukkola, endívia, római saláta, cikória stb.), kecskesajtra, némi pirított sonkára és szőlőszemekre lesz szükség, no meg a saláta lelkére, az öntetre. Ez utóbbit készíthetjük akár szőlőmagolajból is, az öntet savas közegét pedig akár verjus-vel vagy borecettel is biztosíthatjuk. A kecskesajt „szereti” a frissebb, aromásabb borokat, így próbáljunk ki hozzá egy jó savú, aromáiban intenzív, vegetális tónusú bort, mint amilyen például Mátra sorozatunk Sauvignon Blanc-ja.

Mediterrán ízek a négyzeten – Focaccia szőlővel

Akár otthonra készítjük, akár buliba érkezünk vele, egészen biztosan mi leszünk a nap sztárjai az olaszok lepénykenyerével, vagyis egy ropogós, frissen sült focaccia-val! Őszi időszakban le ne hagyjuk róla a kékszőlőszemeket és csodás párját, a rozmaringot sem, sőt, még néhány szem lilára érett olívabogyóval is megszórhatjuk. Válasszunk hozzá egy elegáns, prémium „nyáridéző” rosét, mint amilyen például 1014 sorozatunk 1014 Cabernet Sauvignon Roséja. Garantáltan mediterrán tájakon érezzük majd magunkat!

A sült csirke jó barátja – Kirándulásra is vihetjük!

Egy nagyon egyszerű és szuper megoldás, ha egy egész csirkét megsütünk, méghozzá burgonyával és természetesen szőlőszemekkel együtt. Ne hagyjuk ki a fűszerek közül a kakukkfüvet és a rozmaringot sem, és tehetünk a tepsibe birsalmát vagy más őszi gyümölcsöt, zöldséget is. Nagy előnye az ételnek, hogy csak betoljuk a sütőbe, és „magában” szépen készre sül, miközben az ízek fantasztikusan összeérnek. Melegen is tálalhatjuk, és fogyaszthatjuk, de ha marad belőle, hidegen, lefejtve a húst a csontokról, szuper szendvicseket készíthetünk, amelyeket akár őszi kirándulásra is magunkkal vihetünk. A „sült” szőlőt is tegyük bele feltétlenül! A sült csirke vajtól „pirult” ízeihez nagyon jól passzolnak az izgalmas, vibráló, szép savszerkezetű, fahordós érlelés által lágy, picit vajas, krémes aromájú borok. Ilyen például a legkiválóbb, prémium kategóriás, különleges alapanyagból, válogatott szemekből készült borokat tartalmazó 1014 sorozatunk fahordós érlelésű 1014 Chardonnay-ja.

Jó étvágyat!