Az alkoholtartalmú italok – köztük a bor – fogyasztása mindenképpen befolyásolja szervezetünk hőháztartását, legyen akár hideg, akár meleg az időjárás, kortyolgassuk akár pincében, légkondicionált helyiségben vagy fűtött szobában. Mivel a nyár „berobbanásával” elérkezett a szabadtéri fesztiválok, borozások, teraszozások, kerti partik és strandon fröccsözések ideje, érdemes néhány szót ejteni a melegben történő borozásról, hiszen pár apró dologra odafigyelve a bor hatása biztosan csak pozitív értelemben marad emlékezetes, és a szervezetünket sem terheljük vele.

Már most érdemes beírni a naptárba azokat a tavaszi-nyári programokat, melyeken a Dubicz Borászat is részt vesz, tehát ahol találkozhattok velünk, és nem utolsósorban borainkkal is. Ezek az események általában a napsütésről, a piknikező fesztiválhangulatról szólnak, no meg persze a borozásról. Így tanácsaink, tippjeink máris hasznosíthatók lesznek, ha esetleg kánikulában vagy nagy melegben látogattok el egy-egy szabadtéri boros programra.

Az alkohol – már minimális mennyiségben fogyasztva is – hatást gyakorol a testhőmérsékletünket ellenőrző folyamatokra. Tehát ha bort iszunk, biztosan nem lesz képes a szervezetünk megtartani ugyanazt a testhőmérsékletet, amelyet anélkül biztosítana számunkra. Éppen ezért szükséges „segítenünk neki”, hogy ez a folyamat minél kisebb terheléssel járjon számára. Így „cserébe” a közérzetünk jó marad, és az egészségünkre is vigyázunk. De mi is történik a szervezetünkkel, amikor melegben bort fogyasztunk? Ismerjük meg a működését, hogy mi is együtt tudjunk működni vele!

Szervezetünk mindig arra törekszik, hogy mint egy kis termosztát, a normális, vagyis a 37 Celsius fok körüli hőmérsékletet szabályozza be. Nagy melegben, tűző napon, de akár egy fülledt levegőjű helyiségben is testünk hőfoka elindul felfelé, ezért a szervezetünk azonnal „kapcsol”, és hűteni kezd. Ezt csak úgy tudja elérni, hogy bőrereinket kitágítja, fokozódik a véráramlás, és megindul a verejtékezés. Ezért is izzadunk nyári melegben többet, hiszen ez a folyamat biztosítja testünk hűtését. Mivel az izzadással vizet veszítünk a szervezetünkből, nagyon fontos azt folyamatosan pótolni, tehát szervezetünket belsőleg hidratálni.

Amikor alkoholtartalmú italt fogyasztunk, a fenti folyamatok felgyorsulnak, hiszen az alkohol vízhajtó hatású. Ezt az úgynevezett antidiuretikus hormon (ADH) csökkenése okozza, mely az alkoholfogyasztás során következik be, hiszen az alkohol gátolja az ADH termelését. Ettől a folyamattól – mivel az ADH feladata, hogy a vesében a vízvisszatartást fokozza – több folyadék távozik a szervezetünkből, mint alkoholfogyasztás nélkül. Ráadásul ilyenkor nemcsak vizet veszítünk, hanem azzal együtt fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is. Ezenkívül a dehidratáció, vagyis szervezetünk vízhiányos állapota melegben csökkenti a szervezet azon képességét is, hogy megfelelően izzadjon, tehát hűtse magát.

Mivel az alkohol nemcsak a dehidratációs folyamatokat indítja el a szervezetünkben, hanem egy bizonyos mennyiségtől már tompítja az érzékelést is, előfordulhat, hogy ha a kelleténél többet fogyasztunk, a tűző napon vagy a túl magas hőmérsékleten tartózkodva megfeledkezünk a további folyadékbevitelről – hiába jelez szervezetünk. Ha ugyanis nem pótoljuk a megnövekedett mennyiségben elveszített vizet, szervezetünk először szomjúságérzettel, szájszárazsággal figyelmeztet, a későbbiekben pedig akár a vércukorszint esésével, fejfájással, rosszullétekkel is reagálhat.

Ha azonban betartjuk a szabályokat, nem kell a fentiektől tartanunk. Nagy melegben is bátran borozhatunk vagy fröccsözhetünk, de mindenképpen segítsünk szervezetünknek. És már a borfogyasztás előtt figyeljünk oda folyadékháztartásunkra, vagyis a nap folyamán fogyasszunk megfelelő mennyiségű vizet, illetve ne feledkezzünk meg róla borozás közben sem. Azzal is segíthetünk, ha szervezetünket nem terheljük túl nehéz ételekkel. Ezért is megfelelő választás nyári melegben például egy könnyedebbre hangolt vagy éppen egy kicsit jobban „felturbózott” saláta, megfelelő borral kísérve .

Szép, napsütéses borozást mindenkinek!