Elérkezett az ősz vége, ezzel együtt pedig a „bekuckózós” időszak is. Nincs is ennél alkalmasabb időpont arra, hogy meghívjuk barátainkat, családtagjainkat egy borkóstolóra, méghozzá saját magunkhoz. Bár egy otthoni borkóstoló megszervezése igényel némi előkészületet, korántsem akkora ördöngösség, mint ahogy elsőre gondolnánk. Szükségünk lesz természetesen borokra, néhány fontos eszközre, és egy pici felkészülésre, de megéri, hiszen nincs is annál jobb, mint társasággal együtt kóstolni, tapasztalatokat, észrevételeket cserélni, és a végén „bezsebelni” az elismerő dicséreteket. Néhány tippel, tanáccsal segítünk a megszervezésben.

Hányféle bort kóstoljunk?

Ebben is, mint sok minden másban, legjobb az arany középút, vagyis a „se túl kevés, se túl sok” szabály betartása. Általánosságban öt-hatféle bor megkóstolása az ideális. Ekkora tételszám esetén több stílusú bort összeválogathatunk, és nem lesz olyan érzetünk, hogy valami hiányzott még a sorból, viszont nem esünk túlzásba sem.

Milyen borokat kóstoljunk?

A legjobb, ha egy szép ívű borsort építünk fel, amely változatos is. Így mindenképpen szerepeljen benne fehér-, rozé– és vörösbor is. Ezen belül pedig érdemes mind reduktív, mind pedig hordós érlelésű tételeket választani, de akár buborékos tételt is tehetünk a sorba, például egy gyöngyözőbort. A borok maradékcukor-tartalma alapján is válogathatunk, vagyis száraz, félszáraz, félédes és édes tételek is kerülhetnek a kiválasztottak közé, viszont nagyon fontos, hogy megfelelő sorrendben kóstoljuk a borsort.

Milyen sorrendben kóstoljunk?

A helyes kóstolási sorrend felállítása nagyon fontos, és igényel némi odafigyelést. Alapvetően három tényező határozza meg, hogy a sorban hová kerül egy adott bor: a bor színe (fehér, rozé, vagy vörös), kora (vagyis az évjárata) és a borkészítés során alkalmazott eljárás (reduktív vagy hordós érlelés).

Az alábbiakban egy elméleti mintasorral segítünk a helyes sorrend felállításában, azzal a fontos kiegészítéssel, hogy ez csupán iránymutató  a kóstolási sorrend kialakításához. Mivel a borok világa – szerencsére – annyira sokszínű és változatos, mindig akadnak kivételek. Egy bornál sok tényező befolyásolhatja az ízt és a felépítést, de az évjárati sajátosságok, a borvidéki adottságok, az adott szőlőfajta vagy a magas alkohol-, illetve extrakttartalomból eredő édesség-érzet is felülírhatja a sorrendet. Kísérletezzünk bátran, előbb-utóbb rákapunk majd a megfelelő kóstolási sorrend ízére!

  • Fiatal, könnyed, lendületes buborékos tételek
  • Fiatal, könnyed, lendületes reduktív fehérborok
  • Fiatal, könnyed, lendületes reduktív rozék
  • Visszafogottabban érlelt, fiatalabb, részben reduktív, részben hordós, illetve hordós érlelésű fehérborok
  • Testesebb, nagyobb beltartalmú, idősebb, hordóban érlelt fehérborok
  • Fiatalabb, gyümölcsösebb, alacsonyabb tannintartalmú, visszafogottabb érlelésű vörösborok
  • Testesebb, nagyobb beltartalmú, idősebb, érleltebb vörösborok
  • Édes borok (színtől és évjárattól függetlenül)

Mennyi borra lesz szükségünk, és mennyit töltsünk a poharakba?

Egy szokványos borospalack űrtartalma 0,75 liter, és ebből – 1,5 dl-el számolva – 5 adagot tölthetünk ki poharakba. Amikor azonban borkóstolót tartunk, ennél kevesebb pohárba töltendő mennyiséggel számoljunk, hiszen kóstolásról van szó. Alapvetően 10-12 vendéghez számolhatunk fajtánként 1 palack bort, de szükséges belekalkulálnunk azt is, hogy esetleg utána még szívesen poharaznának valamelyik, nekik különösen tetsző tételből.

Mire figyeljünk még? – Hőmérséklet, poharak, eszközök

A helyes borsor felállítása után a legfontosabb szempont, hogy a borokat a megfelelő hőmérsékleten szervírozzuk. Az sem mindegy, milyen poharakba kerül az adott bor, hiszen a megfelelő borospohár kiválasztásával a bor is szebb arcát mutatja majd. Ha nem áll rendelkezésünkre megfelelő mennyiségű és minőségű borospohár erre a célra, bátran kérjünk kölcsön erre az estére ismerősöktől, felesleges emiatt beruháznunk több pohárkészletbe. Feltétlenül legyen a kezünk ügyében dugóhúzó, a töltéshez pedig nagy segítség egy cseppfogó, más néven cseppőr, amely a borosüveg szájába helyezve segíti a bor kitöltését anélkül, hogy az lecseppenne az abroszra. Ha a borsorban szerepel olyan tétel, amelyet dekantálni szükséges, akkor pedig egy dekantáló karafra is szükségünk lesz, no meg némi ismeretre arról, hogyan és milyen esetben is kell dekantálni.

Készüljünk étellel és vízzel is!

Mivel borkóstolóról van szó, és nem borvacsoráról, természetesen nem szükséges egész nap a konyhában robotolni, és több fogást legyártani. A borkóstolás közben viszont jólesik néhány falat vagy ropogtatni való, így erre feltétlenül érdemes készülni. A legjobb ilyen célra a friss, inkább semleges ízű kenyér falatokra vágva, de ha kedvünk tartja, süthetünk saját gyártású grissini-t vagy visszafogott ízű, sajttal készült pogácsát is. A borkóstolón a főszerep a boroké, így nem szükséges bonyolult ízvilágú ételeket felsorakoztatnunk. A legfontosabb azonban soha ne maradjon le az asztalról, mégpedig a víz, hiszen nagyon fontos – különösen borfogyasztás közben –, hogy hidratáljuk szervezetünket.

Mutassuk be a bort!

A legnagyobb sikert akkor arathatjuk a társaságban, ha néhány mondatban bemutatjuk az adott bort. Ehhez nagy segítséget nyújthat a bor készítője is, bátran keressük fel tehát kérdéseinkkel a pincészetet, szívesen támogatnak majd a felkészülésben. Ne felejtsünk jegyzetlapokat és tollakat sem előkészíteni a vendégeknek, hogy fel tudják írni a borok főbb adatait, az általunk elmondottakat, valamint a saját észrevételeiket, véleményüket.

Borsor-ajánló és hasznos információk

Hogy megkönnyítsük a szervezést és a borok kiválasztását, beszerzését, az alábbiakban Dubicz borokból állítottunk össze egy lehetséges borsort. A borok neveire kattintva ráadásul máris néhány hasznos információhoz juthatunk, de ha valaki még alaposabban szeretne felkészülni, blogunkban is rengeteg boros témáról olvashat.

A borsor: