Kedvenc boraink élvezete azért mégis csak társaságban az igazi. És ha már összejöttök a barátokkal egy jó beszélgetésre és néhány pohár Dubicz borra, jó, ha tudod, hogy az etikett szerint ki és milyen pohárba töltsön, illik-e frissíteni a kitöltött bort, és hogyan érjétek el a tökéletes csilingelő hangot a következő koccintásnál.

A bor kóstolásának is megvannak a maga szabályai, amelyeket betartva csak még elegánsabb élménnyé emelheted kedvenc boraid elkortyolgatásának rituáléját – már soroljuk is, milyen alapvető, könnyen megtanulható, mindannyiunk számára érdekes dolgokra gondoltunk.

Milyen bort illik vendégségbe vinni?

Azon túl, hogy nyilván igyekszel nem a sarki kisbolt alsó polcáról választani, hanem egy közepes árkategóriájú, szép színű és csomagolású nedűvel meglepni a házigazdát, gyakran felmerül, hogy vajon a csavaros üvegbe zárt bor mennyire jó választás. A válasz pedig a szakértők szerint az, hogy ma már teljesen jó. Mert azon túl, hogy ezeket a borokat könnyebb kinyitni, az üvegek is sokkal dizájnosabbak lehetnek, és maga a csavaros lezárás semmit sem ront a bor minőségén.

A tökéletes borsorrend

Hogy több bor közül melyiket illik először kóstolni, arra több jó válasz is van. Általában jó módszer, ha a legkönnyedebbtől haladsz a testesebb borok felé. De a világosabbtól a sötétebb felé, a nem fűszerestől a fűszeres felé, illetve a száraztól az édes felé haladva is felépítheted a borsorrendet.

A bor kitöltése

Ha te vagy a vendéglátó, ne tukmáld a bort a vendégekre. Viszont ha úgy látod, valakinek már majdnem kiürült a pohara, vagy az üres borospoháron játszadozik az ujjaival, attól nyugodtan megkérdezheted, kér-e még egy kis bort.

Hogy milyen pohárban szolgáld fel a borokat, azt röviden így foglalhatjuk össze: a vörösbort öblösebb pohárba, a fehéret pedig keskenyebbe illik tölteni. Általában jó megoldás, ha a pohár legszélesebb pontjánál picit feljebb töltesz az adott borból, de hogy miből mennyit illik szervírozni, arról ITT is olvashatsz.

Hogy ki töltsön, arra a válasz egyértelmű: a házigazda. Ha ő nincs a közelben, vendégként akkor se ragadd magadhoz az üveget, mert magadnak tölteni nem illik.

Szabad-e rátölteni a borra?

Te is hallhattad már, hogy a már kiöntött borra rátölteni illetlenség, de ez nem feltétlenül igaz. Frissíteni ugyanis nemcsak kedves gesztus lehet, hanem egyes fajtáknak, például a pezsgőknek, gyöngyözőboroknak jót is tesz, mert az utántöltéssel pótolhatod az elillant buborékokat.

A koccintás íratlan szabályai

Koccintásnál a házigazda kezét figyeld. Ha ő emeli poharát, neked is illik, majd kóstolj bele a borba – a teljes mennyiség azonnali felhörpintése amúgy sem elegáns, egy-két kortyot viszont illik a koccintás után elfogyasztani.

Ha többen ültök egy hosszú asztal körül, nyilván nem kell mindenkihez áthajolnod vagy odalépned. Ilyenkor elég, ha csak a melletted ülőkkel koccintasz, a többiekre pedig emeled poharad.

A szépen csilingelő koccintás titka

És ha már koccintás: hogyan csináld, hogy a pohár egyrészt biztosan ne törjön el nálad, másrészt pedig azt a szép csilingelő hangot érd el, ami valószínű a Te fülednek is olyan kedves? A „recept” egyszerű: a poharakat a középső résznél kell összekoccintani, ahol az átmérőjük a legnagyobb, az erősséggel pedig csak óvatosan. És még egy fontos részlet: koccintáskor mindig nézz annak a szemébe, akivel épp összeér a poharatok!