Elérkezett a szabadtéri forralt borozások, téli pincetúrák és a téli sportok – és ezzel együtt a hütték látogatásának – ideje, amikor borfogyasztás közben vagy utána hosszabb-rövidebb ideig a hideg levegőn tartózkodunk. Vajon befolyásolja-e, és ha igen, mennyire és milyen szempontból a levegő hőmérséklete az elfogyasztott alkohol, így például a bor vagy a forralt bor hatását?

Mindenképpen változik a testhőmérséklet

Az alkohol – legyen az bor, forralt bor, sör vagy pálinka – fogyasztása mindenképpen befolyásolja, megváltoztatja szervezetünk hőháztartását, hiszen hatással van a testhőmérsékletünket ellenőrző folyamatokra. Ez abban nyilvánul meg, hogy szervezetünk nem lesz képes megtartani ugyanazt a testhőmérsékletet, amelyet ugyanazon környezeti hatások és külső hőmérsékleti adottságok mellett alkoholfogyasztás nélkül sikerülne neki.

Tényleg felmelegít?

Amikor hideg időben szabadtéren tartózkodunk, szívesen fogyasztunk egy-egy bögre finom forralt bort vagy más alkohol tartalmú meleg italt – nemcsak az íze miatt, hanem azért is, hogy egy picit átmelegedjünk tőle. Ilyenkor azonban testünk felmelegítése helyett pontosan az ellenkezője történik: az alkohol hatására vérkeringésünk lelassul, és testünk hőmérséklete csökkenni kezd. Bár szervezetünk mindig arra törekszik, hogy mint egy kis termosztát, a normális, vagyis a 37 Celsius fok körüli hőmérsékletet szabályozza be, egy idő után – természetesen szélsőséges körülmények között – ezt már nem tudja biztosítani.

Ne hagyjuk kihűlni!    

Miközben az alkohol tágítja a test felületéhez közel álló vérereket – ezért pirospozsgás az arcunk, és ezért járja át a testünket a melegség érzése –, a belső vérereket leszűkíti. Így több hő távozik a testünk felületén, a belső szerveink viszont nem kapnak elegendő hőmennyiséget. Amikor ez a folyamat már súlyosabb méreteket ölt, akkor beszélünk a test kihűléséről. Természetesen néhány pohár bor vagy forralt bor elfogyasztásakor még nem történik tragédia, de ilyenkor is figyeljünk arra, hogy ne ácsorogjunk egy helyben sokáig a hidegben, mozogjunk, sétáljunk, illetve idővel inkább vonuljunk melegebb helyiségbe, hogy elkerüljük a meghűlés okozta immunrendszer-gyengülést.

A téli sportok szerelmeseinek

Bármennyire vonzó, hogy a téli sportok kedvelői síelés, korcsolyázás vagy szánkózás közben forralt borral, rumos teával vagy egyéb, alkohol tartalmú itallal igyekezzenek „felmelegedni”, szerencsésebb, ha ilyenkor inkább az alkoholmentes forró italokat részesítik előnyben. Az alkohol okozta lassabb reakcióidő ugyanis a sí- vagy korcsolyapályán veszélyes lehet. Ráadásul a szervezet többet fog dolgozni azért, hogy az alkohol hatására csökkenő testhőmérsékletet a megfelelő szintre visszadolgozza, így hamarabb el is fárad sportolás közben. Legjobb, ha akkor iszunk kellemesen ellazulva egy bögre forralt bort, ha már lecsatoltuk a síléceket, és a korcsolyát is levettük a lábunkról.

Télen is fontos a belső hidratálás!

Nemcsak nyáron, a melegben fontos odafigyelni borozás közben a belső hidratálásra, vagyis a fokozottabb folyadékbevitelre, bármelyik más évszakban, így télen, még a legcsekélyebb elfogyasztott bormennyiség esetén is. Alapesetben – tehát borfogyasztás nélkül – is ajánlott napi 2,5-3 liter folyadékot innunk, hogy biztosítva legyen minden szervünk és valamennyi sejtünk megfelelő működése. De ha borozunk is, vízbevitelünket még a napi előírt mennyiségnél is jobban növelni kell.