Ha ezeket az alapvető dolgokat tudod a borok kapcsán, akkor nem fordulhat elő, hogy bárki kijavítson vagy leégj a többiek előtt. Sőt, még le is nyűgözheted a társaságot egy-két cifra infómorzsával!

Nem kell mindenkinek borszakértőnek lennie, aki összeül a barátokkal egy kis italozásra. De azért, mivel ezeken az alkalmakon mindenki szereti megvillantani a tudását, na és persze az önjelölt borszakértők gyorsan kijavítják azokat, akik nem jól tudnak valamit, szerintünk kifejezetten hasznos, ha pár dologgal tisztában vagy. Fusd át ezt a 6+1 alap infót, és máris jóval magabiztosabban beszélhetsz a borról, vagy hallgathatsz (esetleg ki is javíthatsz) másokat.

6+1 alapvető dolog, amivel ha képben vagy, nem égsz be a baráti borozgatásokon

1.Ha szürkebarát, akkor csak édes bor? Tévedés! – Az egyik legismertebb szőlőfajta, a szürkebarát kapcsán gyakran mondogatják, hogy ebből kizárólag édes bor készülhet. Ez egy nagy tévedés, hiszen erről szó sincsen! Egyrészt nem a fajta határozza meg, hogy a bor édes lesz-e vagy sem, másrészt pedig miért ne készülhetne a szürkebarátból is félédes vagy épp száraz bor? Ez utóbbival óvatosan töltsd újra a magad és a vendégeid poharát, mert viszonylag magas lehet az alkoholtartalma.

2.Ne a csomagolás alapján ítélj! – Sokan csak a parafadugós borokat tartják minőségi bornak, ami olyan, mintha azt mondanád, hogy csak vörösbort vagy hajlandó inni. Mennyi minőségi, finom bortól fosztanád meg magad, ugye? Így van ez a palackozással is. Ha csak parafadugóval lezárt bort vagy hajlandó inni, lemondasz számos minőségi borról, amit történetesen épp csavaros üvegbe töltöttek. A csavarzár is ugyanolyan elterjedt, elfogadott palackozási technológia, egyáltalán nincs összefüggésben a beletöltött bor minőségével!

3.Mi az a BIB csomagolás? – Ha a vendégségben azt látod, hogy egy méretes dobozból csapolja mindenki magának a bort, akkor ne gondolj egyből arra, hogy a házigazda igazi Olcsó János. Nem feltétlen rosszabb minőségű, filléres bort rejt a doboz, mindössze arról van szó, hogy ez egy olyan csomagolási technika, ahol a praktikum játszik fontosabb szerepet. Na meg az, hogy így a bor tovább eltartható, akár két hétig is! És igen, tényleg olcsóbb is, mint üveges kiszerelésben megvenni ugyanennyi, ugyanilyen bort.

4.Mitől újbor az újbor? – Te is hallottad már, hogy az újbor azért kapta ezt a nevet, mert már novemberben kapható. Nos hát, ez egy tévhit. Azért újbor az újbor, mert új az évjárat, de nem kell novemberben mindenképp debütálnia. Sőt, jót is tesz az újboroknak, ha hagyjuk őket még érni, mert úgy nyerik el az igazi karkaterüket. És amit még jó tudni: nem csak novemberben nevezzük újbornak az újbort: ez az elnevezés egészen a következő év húsvétjáig megilleti.

5.„Pezsgőt valaki?” – Gyakori hiba a borozós-iszogatós összejöveteleken, hogy amikor pezsgővel kínálnak, igazából gyöngyözőbort, habzóbort vagy champagne-t töltenek a poharadba. Hogy mi ezek közt a különbség, arról itt írtunk, érdemes elolvasni!

6.Mi az a narancsbor? – Erre könnyű lenne rávágni, hogy a narancsbor azért narancsbor, mert narancsból készül, csakhogy ez nem így van. Igazából fehérbor szőlőből készül, de úgy, hogy a magokat és a szőlő héját is érintkezésben tartják az erjedő musttal. Ezektől narancsos (borostyán) színezetet kap a születő nedű.

+1 tipp: Így fogd a poharad: mindig a nyakát vagy a talpát! – Ha társaságban elfogadsz egy (vagy több) pohár bort, soha ne a tartalmánál érintve tartsd. Kizárólag a pohár nyakát vagy a talpát szabad elegánsan megfogni. Mert ha nem így teszel, zsíros ujjlenyomatot hagysz a pohár üvegén, nem beszélve arról, hogy a kezed melegével fel a pohár tartalmát is felmelegíted, elrontva ezzel a tökéletes ízélményt. Az pedig legalább annyira tönkreteszi az estét, mint ha valamit nem jól tudsz a borok kapcsán. Eltaláltuk? Akkor ne habozz, borozz! Közben pedig ejts el a társaságban a fenti információk közül néhányat, és meglásd, a többiek ámulva figyelnek majd!