Ha érdekel, milyen palacktípusok vannak, milyen modern csomagolási eljárással maradhat tovább friss a kedvenc borod, hogyan kell a bort tárolni és milyen borok állnak el valamivel tovább, mint mások, akkor ez az összeállítás Neked szól.

A legtöbb borrajongót elsősorban az érdekli, mit töltenek a poharába. De manapság már szép számmal vannak olyanok is, akiket nem hagy hidegen az sem, milyen színű és formájú palackban érkezik a kedvenc boruk, illetve hogyan kell tárolni a bort. Lássuk is a részleteket!

Milyen palacktípusok vannak?

A legtöbb bor esetében nincsenek szigorú szabályok arra nézve, hogy milyen palackba kerül, de a pincészetek többsége ma is 0.75 literes kiszerelésben árulja a borait. A palackformák közül a legelterjedtebb a bordói és a burgundi, de az utóbbihoz igencsak hasonló pezsgős-, illetve a rajnai palackot is szoktuk emlegetni.

Ha azt mondjuk, képzelj magad elé egy klasszik borosüveget, biztosak vagyunk benne, hogy amit elképzelsz, az egy bordói palack. Ez a legelterjedtebb, hangsúlyos vállú palacktípus, amelybe vörös-, rozé- és fehérbort is töltenek.

A burgundi alul szélesebb palacktípus, hagyományosan pinot noir és chardonnay került bele, és a pezsgőspalackhoz hasonlít leginkább. A rajnai pedig szép kecses, hosszúnyakú palack, általában fehérbort töltenek bele.

Tudtad? A Zsizsi Frizzante nemcsak esztétikai szempontból kerül ilyen mutatós palackba, hanem azért is, hogy minél tovább megőrizze az üde frizzante aromáját és a buborékokat. Üdeség, pezsgés, illat- és ízélmények, gyönyörű és tökéletes aromaőrző palackba zárva.

A hagyományos „csomagolás” mellett a modern technika egyik vívmányáról, a Bag-in-Boxokról se feledkezzünk meg. A bag-in-box egy csomagolási technológia, melynek az a lényege, hogy a bort palack helyett egy speciális csappal ellátott kis zsákba töltik. Ezt egy dobozba is beleteszik, amin az összetevők és a legfontosabb infók is szerepelnek. Szuper választás lehet, ha nagyobb társaságot látsz vendégül, ha spórolni akarsz (mert így jobban jössz ki, mintha hasonló mennyiséget rendelnél palackban), vagy ha fontos az optimális helykihasználás (teli hűtő vagy utazás esetén például).

Számít a palack színe?

Amellett, hogy egy szép színű rozét vétek lenne sötét palackba zárni, és nem megmutatni a nagyvilágnak, azért vannak helyzetek, amikor a palack színe védőfunkciót is ellát, például segíthet óvni a fénytől a testesebb vörösborokat, amelyeket azért elképzelhető, hogy a fogyasztás előtt tárolnánk néhány évig.

Hogyan tárold a palackokat?

És ha már tárolás, fontos, hogy a palackokat sötét, száraz, hűvös helyen  , fektetve kell tárolni, különben romolhat a bennük tárolt borok minősége – még akkor is, ha nincs felbontva. Szerencsére vannak árulkodó jelek, amelyek segítenek eldönteni, hogy jó-e még egy bor vagy sem.

Felbontás után pedig arra figyelj, hogy tedd hűtőbe, és a palackos bort néhány napon belül fogyaszd el. A BIB-k viszont akár két hétig, vagy picit tovább is elállhatnak, mert ezekből öntés helyett csapolással nyered ki a bort, így se levegő, se baktérium nem jut be a dobozba, ami garantálja, hogy a bor sokkal tovább marad friss, mint a palackos kiszerelés esetén.

És bár mi is tapasztalatból tudjuk, a Dubicz-borokból ritkán marad, azért ha mégis ez lenne a helyzet, jó, ha tudod, milyen palackos borok állnak el hosszabb ideig.

A tölgyfahordóban érlelt, illetve a testesebb borok valamivel tovább elállnak, illetve azok is, amelyek alapból több természetes tartósítószert tartalmaznak: nézd meg a címkét, van-e a kedvenc borodban cukor vagy szulfitok.

Ha viszont egy-két napon belül úgyis elkortyolgatod vagy a maradékot bele tudod főzni pörköltbe, mártásba, hagymalevesbe, vagy elkészíted forralt borként, akkor érdemes minden kedvencedből a kosaradba tenni.