Lassan, de biztosan megérkezik a tavasz, és ettől fogva igazi zöldségdömpingben lesz részünk egészen az ősz végéig. Használjuk ki ezt az időszakot, fogyasszunk minél többet az egészséges és friss vitaminbombákból, no és persze ne feledkezzünk meg egy-két pohár borról sem. De melyik zöldségtípus milyen borral párosítható? „Kóstoljunk” bele néhány párosba!

A legfontosabb szempont: Hogyan készül?

Alapanyagtípustól függetlenül minden bor- és ételpárosítás legfontosabb szempontja a bor kiválasztásakor – ez lehet vegetáriánus, vagy vegán étrendben akár vegán bor is –, hogy az étel hogyan készül, vagyis nyersen, párolva, sütve, főzve, grillezve stb. kerül-e a tányérra. Ez ugyanúgy igaz a saláták esetében, mint a különböző típusú húsok – ezen belül például a halak – készítése során is, ráadásul a fő alapanyagok és az elkészítési módok mellett érdemes a köretre, illetve a mártásra és az egyéb kiegészítő ízekre – például a fűszerekre – is figyelni.

Fontos a szezonalitás

Ha zöldségekkel dolgozunk, érdemes mindig az adott évszaknak megfelelő, éppen frissen termő fajtákat választani. Újra itt van például a medvehagyma- és a spárgaszezon, hamarosan egyre többféle friss összetevőből készíthetünk salátákat. De előttünk van a nyári illatos lecsó– és grillszezon is, és ősszel sem kell lemondanunk a színes és finom ételekről, hiszen ott van például a sütőtök. Ezekhez az ételtípusokhoz már sok finom bort ajánlottunk korábban. Most tegyünk néhány más zöldséget is a tányérra.

A friss, natúr ízű zöldségek párjai

Az olyan zöldségekből, amelyeknek önmagukban nincs erőteljes, karakteres ízük vagy textúrájuk – például a különböző levélsaláták, a zöldbab, a zöldborsó, az avokádó, a brokkoli, az articsóka stb. –, általában könnyedebb, natúrabb ízvilágú ételeket készítünk. Az ilyen típusú ételekhez mindig jó választás egy könnyedebb fehérbor, mint amilyenek Mátra sorozatunk kiváló ár-érték arányú friss, gyümölcsös száraz fehérborai, például a Dubicz Sauvignon Blanc.

Káposzta – Nem mindegy, hogyan

A hazai gasztronómiában meglehetősen gyakori alapanyagunk a káposzta, bár önmagában ritkán készül belőle komplett főétel, inkább mindig valamilyen hússal egészül ki. Legyen szó töltött káposztáról, rakott káposztáról/kelkáposztáról, székelykáposztáról vagy lucskos káposztáról, az „alapszabály” minden esetben az, hogy az étel paprikás fűszerezéssel készül. Válasszunk testesebb száraz rosét a rakott káposztákhoz, a pirospaprika helyett zöldfűszerekkel készülő változatokhoz viszont bátran töltsünk a poharakba akár egy élénkebb savú rizlinget – mint amilyen például a Dubicz Olaszrizling.

Az ezerarcú paradicsom

A paradicsomos vagy paradicsommal készülő ételek tárháza óriási. A salátáktól, levesektől kezdve a tésztákon át akár a már említett káposztáig bármihez felhasználhatjuk nyers, sűrített/pürésített, aszalt, szárított vagy grillezett változatban is. Attól függően, hogyan készül az étel, a paradicsom kedves barátja lehet egy feszes szerkezetű, ropogós rosé, mint amilyen a Dubicz Kékfrankos Rosé, de akár egy prémium rosé is, mint amilyen borászatunk legkiválóbb, prémium kategóriás tételeit tartalmazó 1014 sorozatunk 1014 Cabernet Sauvignon  Roséja.

Bab, lencse, gomba – Akár vörösborok is

A különböző hüvelyesek nagyon egészségesek, így érdemes belőlük is minél többet fogyasztani. Attól függően, mit és hogyan készítünk, esetükben már szóba jöhetnek a közepes testű fehér- vagy vörösborok. Ugyanez igaz a gombára is, hiszen gombatípustól függően egészen karakteres ízviláguk is lehet, de minden esetben a recept dönti el, melyik bor lesz az igazi párja.

Amennyiben a hüvelyesekből (például fehér-, fekete- vagy vörösbab, lencse, csicseriborsó) krémesebb, lágyabb ételeket készítünk – mint például humuszt vagy különböző püréket –, a fehérborok közül válasszunk. 1014 prémium sorozatunk finom savú 1014 Sauvignon Blanc-ja például jó választás lehet

Ha már kicsit karakteresebb ételeket készítünk, például gombapaprikást, vagy éppen hússal és/vagy kolbásszal kiegészített babos, lencsés ételt, bonthatunk akár vörösbort is – például egy könnyed, mégis karakteres Dubicz Kékfrankos-Cabernet Franc Cuvée-t.